DONATIE VOOR KINDERBOUWWEEK

Elk jaar organiseert carnavalsvereniging De Schuupers het Lachgala!
De opbrengst van die avond gaat naar een goed doel.
Deze keer was dat goede doel o.a. de Kinderbouwweek!
Els Barten heeft namens de organisatie 175 euro in ontvangst mogen nemen!
De organisatie van de kinderbouwweek is er erg blij mee.
Het geld zal goed besteed worden en ze beloven er volgend jaar een prachtige bouwweek van te maken!

 

Hieronder leest u het verslag van de kinderbouwweek van 2018:

 

 

KINDERBOUWWEEK 2018 

 

Maandag 13-08

Vandaag gaat de 33e editie van de kinderbouwweek van start. De pallets liggen al vanaf donderdag te wachten. Er is ook deze keer veel timmerhout gebracht.  De “paspoorten” en keycords liggen te wachten. De entree en zaal is in boerenstijl ingericht. De hooibalen liggen klaar.

De vrijwilligers zijn al aanwezig en hebben de laatste voorbereidingen afgerond. Zij zijn er klaar voor en hebben er zin in.

Dit jaar hebben we ondersteuning van een aantal zeer gemotiveerde medelanders. Statushouders, die graag hun steentje bij willen en deze week “spijkers met en zonder koppen” willen slaan.

Het is 12.00 uur en de ruim 150 kinderen staan voor de deur te popelen om te beginnen. Ook zij hebben er zin in.  De BOEREN EN BOERINNEKES zijn gewapend met hamers, spijkers, broodtrommels en zijn bijna niet te houden.

Zo'n eerste dag is altijd spannend.  Er zijn dit keer ook weer veel nieuwe gezichten bij, die voor de eerste keer mee doen.

Nadat de groepen zijn ingedeeld en is uitgelegd wat  de spelregels zijn ( veiligheid staat voorop), kunnen ze dan eindelijk naar buiten. Daar worden ze in subgroepjes verdeeld.

De pallets worden verdeeld , de spijkers uitgedeeld en men kan eindelijk aan de slag. Binnen no-time verschijnen al de eerste hutten.

De (altijd) aanwezige en onmisbare EHBO, heeft het al gauw druk met pleisters plakken (op de vingers geslagen, in spijker getrapt). Gelukkig zijn het maar kleine pijntjes, die snel kunnen worden verholpen, waarna weer met frisse moed verder wordt geklust.

Vandaag is het een “gezonde” dag. Voor iedereen is er een heerlijke beker fruitdrink, vers van de boer. Dat gaat er wel in. Maar een zakje snoep mag ook wel. Dat hebben ze wel verdiend.
Voor je het weet is zo'n eerste dag al voorbij.

Om half 4 gaan de 157 bouwhelden voldaan naar huis.

KLIK HIER voor de foto's van Maandag.

 

Dinsdag 14-08

Vandaag beginnen we om 10.00 uur.

De eerste punten worden verdeeld. Afgelopen nacht is ons terrein overvallen door “indringers” . Een aantal kippen was uitgebroken en heeft een groot aantal “gouden”eieren achtergelaten.
Deze eieren worden deze week gebruikt om de score per groep aan te geven.
Er zijn eieren te verdienen met o.a. goed opruimen van de dorpen aan het eind van de dag., spelletjes etc.  Aan het eind van de week wordt gekeken, welke groep de meeste eieren heeft weten te verzamelen.

De hutten worden verder afgemaakt met een dak, bijgebouw en er ontstaan al mooie creaties.
De kinderen krijgen de opdracht om een varken te maken. Niet gewoon een tekening, maar van hout of ander materiaal. Het resultaat is een aantal fantasierijke en creatieve varkens.
De Graafsche Courant is langs geweest, zodat jullie in de volgende editie kunt lezen hoe leuk jullie het vinden. En wij natuurlijk ook. Misschien staat er wel een foto bij. 

Rond 12.00 uur krijgen de boeren dorpen een spontaan bezoek van 2 Graafse wethouders, de heren Peters en Joosten. Zij brengen ook nog een toepasselijk kadootje (een doos spijkers) mee als waardering voor het vele werk wat wordt verzet om elk jaar weer een kinderbouwweek te organiseren.
Hun bezoek wordt zeer gewaardeerd.
Ondertussen is in de keuken al hard gewerkt. (180 eieren gekookt, de broodjes gesneden), want om half een is de gezamenlijke lunch. De kippen hebben hier ook hard voor moeten werken.
De broodjes ei vinden gretig aftrek. (Hebben de kippen ze niet voor niks gelegd).

Tussen het timmeren door wordt er nog gedanst en een spel gedaan . Eigenlijk hebben ze nog geen zin. Ze willen timmeren. Maar na wat overredingskracht krijgen we toch 3 teams op de been.
Verkleed en met een beker water op het hoofd  (zit wel vast op een helm), zoveel mogelijk water naar de overkant brengen. Daarmee kunnen de groepen extra eieren verdienen.

En voor je het weet, is de dag al weer om.
Gelukkig weer geen grote blessures, dus iedereen kan met een tevreden gevoel naar huis.
We krijgen al echt een BOERDERIE gevoel.

KLIK HIER voor de foto's van Dinsdag.

 

Woensdag 15-08

Vanmorgen was de brandweer al vroeg in het boerenbouwdorp. Gelukkig niet om een brand te blussen, maar om het grote waterbassin te vullen. Wat de bedoeling hiervan is horen de kinderen vanmiddag.
Eerst wordt er verder gewerkt aan de dorpen.
Nadat de eieren verdeeld zijn kan er weer volop worden getimmerd.
Vandaag wordt er ook karton, doeken en verf uitgedeeld. Zo langzamerhand begint het op een echt boerendorp te lijken.
Hutten worden geschilderd, evenals spandoeken en naamborden. Iedereen was weer enthousiast bezig. Er wordt fanatiek gewerkt. Dat kan zelfs als je op krukken loopt, of naar de huisarts bent geweest en terug komt met 7 hechtingen. De EHBO heeft het er maar druk mee. 

Voordat je het weet is het al weer lunchtijd. Vandaag staat er boerentomaten/groentesoep op het menu. Met verse groente, zo van het boerenland. Nou, dat gaat er weer goed in.
Na de lunch komen de hulpouders voor de spelletjes. Inmiddels is er ook een grote opblaaspoort van de Jumbo geplaatst. De Jumbo heeft deze week het eten en andere lekkers gesponsord. Hiervoor onze hartelijke dank.

De waterbak is al aardig gevuld en er wordt een loopmat over gelegd. De kinderen hebben badkleding, handdoeken of droge kleren meegebracht. Verder staat er een (nep)koe, die moet worden gemolken.
Elke groep krijgt 10 minuten de tijd om via de loopmat (droog) aan de overkant van het bassin te komen, verkleedkleren aan, verkleedkleren uit en de koe melken.
De groep, die aan het einde de meeste melk heeft getapt, krijgt 3 punten/eieren. Welke groep op dit moment de meeste eieren heeft verzameld, verklappen we natuurlijk nog niet. 

Daarna mogen de kinderen verder bouwen, knutselen of over de loopmat het waterbassin over proberen te komen. Natuurlijk gaat het erom, dat je lekker nat wordt. En het weer speelt ook goed mee. Er is ook nog tijd voor een zakje snoep en een snee peperkoek en dan moet er weer worden opgeruimd.

Ook deze dag ging veel te snel voorbij.

KLIK HIER voor de foto's van Woensdag.

 

Donderdag 16-08

 

Afgelopen nacht is er ongewenst bezoek geweest op het terrein en de vandalen hebben geprobeerd brand te stichten in het rode dorp.
Gelukkig is dat niet gelukt en de schade is beperkt gebleven. Maar je vraagt je wel af, wat mensen bezielt om het plezier van jonge kinderen te vergallen en een hele buurt in gevaar te brengen.........

Dus toch maar weer vrolijk aan de slag.

Voordat met het timmerwerk wordt begonnen moeten de kinderen een puzzel oplossen. In elk dorp zijn 7 stukken van een puzzel verstopt. Het dorp, dat het snelst de hele puzzel kan leggen krijgt weer 3 punten. Dat is zoeken geblazen. Maar uiteindelijk lukt het elk dorp alle stukjes te vinden. 

Vandaag moeten de dorpen worden klaargemaakt voor het hoge bezoek vanmiddag. Want dan komen vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa's en oma's kijken wat de BOERTJES EN BOERINNEKES hebben klaargespeeld.

Nou, dat is niet mis. De kinderen en hun leiders hebben er veel werk van gemaakt. Er wordt de laatste hand gelegd aan het schilderwerk, gordijnen worden opgehangen. Sommigen hebben een knusse huiskamer gemaakt, waarin elke dag wordt geluncht.
Ook worden de dorpsingangen verfraaid met vlaggen en de namen op de omheining gehangen.
De knutselhoek heeft het ook weer druk.

Als extraatje bij de lunch is er vandaag VLA-FLIP.  Ook dat gaat er gretig in. 

Nog even de laatste hand leggen aan de dorpen en dan is er zelfs nog tijd voor een spel om extra punten te scoren. Hieraan doen alle 157 kinderen mee.

Het is weer een waterspel. Maar dit keer zitten alle kinderen in 3 lange rijen. Er moeten bekertjes met water over de hoofden worden doorgegeven aan de volgende en met het resterende water aan het einde van de rij in een emmer worden gegooid. De rijen zijn echter zo lang, dat er veel water verspild wordt onderweg.
Maar het lukt de groepen toch om nog een behoorlijk laagje water over te brengen.
Er worden dus weer eieren verdiend.
Welke groep zou de meeste punten vergaren?

Ondertussen is er een echte tractor op de boerderie aangekomen. Goed voor een leuke foto. 

Dan is het tijd om op te ruimen. Je wilt je ouders toch in een schoon en opgeruimd dorp ontvangen.
Snel nog een rondje snoep en dan is het eindelijk half drie......
Vol verwachting staan de kinderen te popelen om hun ouders en familie hun zelfgemaakte hutten te laten zien. Die kijken natuurlijk hun ogen uit en genieten van de rondleiding door de dorpen.
De popcorn, snoepkraam, limonade worden nog even aangedaan en dan mogen de kinderen met hun ouders mee naar huis.

Glunderende gezichtjes vertellen hoe ook deze dag weer een succes was.

Morgen alweer de laatste dag..... de tijd vliegt......

KLIK HIER voor de foto's van Donderdag.

 

Vrijdag 17-08

 

Vandaag alweer de laatste dag van een geweldig verlopen kinderbouwweek. Zoals elk jaar vinden de kinderen het jammer, dat alles moet worden afgebroken.
Maar ook aan alle leuke dingen komt een einde.
Gelukkig hebben we vandaag een hoop extra vrijwillig(st)ers, die meehelpen met afbreken. Want ook dit moet veilig en met beleid gebeuren.
Vanmorgen om 8 uur is de eerste container al gebracht en er staan nu 4 grote containers voor het hout en een extra container voor het restafval. 

Na de nodige instructies voor vrijwilligers en kinderen, kan er met de sloop worden begonnen.
Afgesproken is, dat deze keer de kinderen alleen de aankleding zoals, doeken, kleden, plastic, karton, etc. mogen verwijderen.
Het afbreken en sjouwen met de pallets gebeurt door de (volwassen) leiders en hulpouders.
Het is even wennen, maar het gaat voorspoedig
Na een korte drankpauze gaan de kinderen binnen een film kijken en de slopers gaan verder met het afbreken van de dorpen en het hekwerk. Toch een flinke klus.

Om twaalf uur staan buiten de tafels en stoelen/bankjes al klaar voor de frites en frikandellen. Een gezellig gezicht. De kinderen zijn hongerig geworden van het harde werken en de frites is binnen no-time allemaal op. (Er was niets meer over voor de vrijwilligers).
Terwijl de kinderen zitten te eten, wordt er een echte buikschuifbaan opgebouwd. Daar hebben de meeste kinderen wel zin in. Dus gauw zwembroek of badpak aangedaan en schuiven maar!!
Degenen die geen nat pak willen halen kunnen binnen de film verder afkijken.
Het is zo gezellig, dat het al veel te snel twee uur is. Tijd om afscheid te nemen. 

Voordat ze naar huis gaan krijgen ze nog allemaal een sleutelhanger met klompje en een lekkere rol snoep  mee als aandenken aan de kinderbouwweek 2018.

Het was voor iedereen een ontzettend gezellige week. Ook een week, waarin een positieve bijdrage is geleverd aan integratie en internationale betrekkingen, dankzij de geweldige inzet van een achttal vrijwilligers vanuit het AZC. Jongens, FANTASTISCH gedaan !!

Wij  willen onze HARTELIJK DANK  uitspreken aan:

  • Op de eerste plaats alle VRIJWILLIG(ST)ERS, 
  • de EHBO,
  • LECARO voor de pallets,
  • GEMEENTEWERKEN voor het hekwerk,
  • de JUMBO voor de sponsoring van het eten
  • en natuurlijk alle 157 BOERKES EN BOERINNEKES.

Samen hebben wij van deze 33e kinderbouwweek weer een GRANDIOOS SUCCES gemaakt.

Foto's volgen Z.S.M.